onsdag, januari 31, 2007

The saga of the ugn

För några år sedan bodde jag i ett fantastiskt rivningshus på korsvägen (där det numera är... parkering!) och blev plötsligen tvungen att panikflytta eftersom huset skulle rivas. Vi fick snabbt tag på en ny läga, jättebra, jättenära, allt var perfekt! Tills vi flyttade in. Och upptäckte att det saknades

UGN!

Jag älskar att baka! Hur faan kan man missa att det inte finns nån ugn när man kollar på en läga?! Istället för ugn fanns det två, i och för sig väldigt praktiska, lådor för kastruller och liknande. Detta beredde mig som matvirtuos stor förtret och irritation, och jag började ruva på min plan. Planen på hur jag skulle lyckas få en ugn. Fjäskade med hyresvärden (som gick under smeknamnet kärringjäveln. hon var elak in i märgen.). Funkade inte. Funderade på att köpa en bänk-ugn. Dyrt. Platskrävande.

En dag säger hyresvärdkäringjäveln "Ja, vi kanske sätter in spis med ugn om den som finns nu skulle gå sönder, men inte annars."

MOAHAHAHA! Där grävde hon sin egen grav!

Hur får man lättast en spis att gå sönder? Drog ut de praktiska kastrullådorna. Petade. Pillade. Fast det är ju ström i spisar. Läbbigt. Vågade inte pilla för mycket. Pillade nästan inte alls. Tittade mest och funderade över hur jag skulle lyckas få spisen att gå sönder "av sig själv". Efter ett par år i lägan blev jag dock världsmästare i "baka utan ugn"- delen i min kokbok. Cocosbollar. Radiokaka. Cheescake. Saknade inte ugnen extremt mycket längre. Men så en dag...

Står och diskar. Kokar vatten. Plötsligt börjar någon poppa popcorn! Låter det som. Tittar mot spisen. Hipp hurra! Den brinner! Det slog upp små fina lågor från spisen! Av sig själv! Jag är så glad så jag nästan glömmer att det faktiskt brinner, att jag och hela lägan kan brinna upp om jag inte gör nåt. Men så sansar jag mig. Stänger av spisen. Elden slocknar. Lyfter luren.

Hej kärringjävel. Gimme ugn.

En dag senare spred sig väldoften av nybakad shit i mitt hem. Mmm.

Undrar om det var så att spisen kände på sig att jag ville ha en ugn? Eller om nån gammal förfader till mig hokus pokusat så att det började brinna? Eller om jag själv kan framkalla brand med ren tankekraft?

Fränt hur som helst.


5 kommentarer:

Moa sa...

Tänkte på en sak... Om det tog dig några år att framkalla en brand så var det nog inte genom tankekraft utan av vanligt hederligt slitage. Annars borde väl branden kommit mycket tidigare, eller???

syrrans granne sa...

Radiokaka?

Ozzy sa...

Radiokaka går även under namnet ischokladkaka. Äkta 70-talsbakverk utan ugn.

Man kanske måste tänka länge och ihärdigt för att pajja saker med ren tankekraft?

Moa sa...

sant, så sant!

Anonym sa...

tur att du var hemma så inte hela lgh brann ner!