onsdag, maj 30, 2007

Hej vad det går

Ibland har jag svårt för saker som går fort. Framförallt byråkratiska saker som går fort.

Idag bytte jag telefonoperatör till tre så jag ska kunna ringa flera av mina närmsta vänner plus andra viktiga personer gratis. I kanske... tre-fyra veckor har jag gått och ånkat på att skaffa tre. Har inte fått tummen ur, för det känns som en så stor procedur. Hur ska man välja rätt telefon? Hur ska man välja rätt abbonnemang?

Så idag trillade tummen ut, och jag stegade in på tre:s mediacenter i Nordstan. Fem minuter senare går jag ut ur affären med en ny skitfin telefon och ett redan fungerande abbonnemang.

Och jag känner mig nästan lurad.

Vad hände med byråkratin? Hallå, jag är svensk, jag är van vid att saker och ting ska malas i olika kvarnar innan det händer nåt! Såhär kan det inte gå till! Jag klarar inte av smidighet. Det blir nästan som en chock för kroppen. Ska jag ska jag ånk ånk ok då PANG så var det fixat.

Det är samma sak när man åker utomlands och ska gå igenom tullkontrollen. Man laddar som fan. Inte glömma passet. Tänk om de tror att jag är terrorist? Tänk om de hittar knark i resväskan? Tänk om de inte tror att det är jag på bilden? Med darrande händer letar man fram passet... och håller upp det i en sekund inför en apatisk passkontrollant som inte ens ser misstänksam ut utan snarare undrar varför jag inte bara går vidare. Och så kommer tullen... och bara släpper igenom en. Det går på två sekunder. (Om man inte gör som jag gjorde för då tar det väldigt mycket längre tid.) Återigen känner man sig lurad. Hallå! Misstänk mig! Jag kanske har röven full av knark eller bomber trots att jag ser snäll och svensk ut! Det ska liksom va lite krångligt.

Har också hört att man kan gå in på skatteverket, säga "hej jag vill heta det här också i andranamn" och så får man det. På fem minuter har man bytt identitet, eller i alla fall utökat den lite.

Ska det vara så?!?! Tänk om... det händer nåt?7 kommentarer:

vandrarvild sa...

ja fy fan, det var bättre förr!

vandrarvild sa...

man borde gå till skattevekeret och säga att man vill ha femton nya mellannamn.
Bara för att se om de svettas. Här på skatteverket är alla i 'kassan' skitsura med 99,9999% säkerhet. man får säkert bara lägga till ett namn. Undrar vad jag ska heta då. Lena Alvida Homosapia boklus maguskattarus. Japps, det låter skitbra... och neeeejnej, jag är inte övertrött och ironisk, jag lovar.

Stellan-Brollan sa...

Det DÄR måste ha varit dagens i-landsproblem. Lätt.

IT-mamman sa...

Jag tror aldrig att de ska stoppa mig i tullen, för jag ser väl väldigt beskedlig ut. Men det gör de. Genomlysningen av min väska avslöjar alltid något knepigt föremål och får alltid personalen att titta skeptiskt på mig. Och så börjar jag alltid pipa i detektorn. Genomsökning. Alltid lika förvånad.

Jonathan sa...

Vill du ha MER byråkrati och krångel? Välkommen hit till Belgien.

MsD sa...

Jag har gjort ett namnbyte ju! Går på ett kick om man tar ett av de namn man redan har. E lite krångligare att lägga till ett helt nytt har jag för mig. För att inte tala om efternamn - där kan du hitta lite krångel om du känner för det!

Ozzy sa...

Nä alltså lägga till ett gör man lätt. Tant J la ju till sin käre idols namn som andranamn. Och käre Lissechefen A la till Bruce. Fränt.