torsdag, maj 17, 2007

Älskade fjortisar

Upptäck Kristofer Åström. Räddar dagen.

Dagen då jag ska sitta inne, höra hur regnet slår mot rutan och begrava näsan i en bok om vad man egentligen ska göra med elever som inte fixar skolan.

En gång i tiden var jag en störig jävel. Gick i obsklass. Gjorde saker jag skäms så mycket över idag att jag inte ens vill berätta om dem här. Varför gjorde jag det? Behov av att synas? Behov av att vara tuff? Behov av beundran? Antar att svaret är ja. Visste inte var jag skulle passa in, och vad folk tyckte om mig var det viktigaste av allt. Och varenda kommentar från omgivningen om hur man var, hur man klädde sig och hur man såg ut sitter fortfarande kvar nånstans längst in i kroppen.

Det minns jag.

Då - obsklass. Nu - fröken.

Hur kan vi vuxna kräva att eleverna i skolan ska vara där jämt, och alltid vara vakna, glada, hänsynsfulla och lämna in sina uppgifter i tid? Vilket år dog Napoleon? Vad är ett adverb? Skit samma, jag är pubertet för helvete.

Jag förstår dem.

Och, konstigt nog så längtar jag tills jag är klar och får komma ut och arbeta med dem. För jag förstår dem.7 kommentarer:

Anonym sa...

aaaahahahah...gick du i obs-klass?? hahahah det var ju där alla mongobarn gick hihihihih.....Vi hade en snubbe som hette Arne som gick i obsklass, han var dirket livsfarlig...Asroligt ju..

KAKAN

Anonym sa...

du kommer att bli världens bästa lärare!

Rim of the World sa...

Åååh, vilken härligt inlägg! Det ger mig hopp att veta att en del av framtidens vuxna kommer att få nöjet att ha dig som lärare. Du kommer vara grym!

Ozzy sa...

ojoj tack tack :O)

Åsa sa...

Frågan är om dom kommer att förstå att du förstår eller om dom kommer missförstå att du förstår för att du inte alls förstår fast du igentligen förstår allt.

Pontus sa...

Fast det är ett problem att förstå också, eftersom då förstår man hur mycket skit-samma det är om dom gör allt fint och bra och precis som man säger. Man förstår att det finns viktigare saker i den åldern än skolan.

Samtidigt är ju rollen som lärare att vara en motpol till allt det där andra och sätta gränser som dom kan bryta mot. Och dom gränserna måste finnas!

Men det är jävligt svårt att sätta dom när man förstår.

Katarina sa...

Det är synd att min lärare inte förstod oss som du förstår dina elever. Stackars oss...