tisdag, maj 06, 2008

Mitt hem - café Ozzy

Låtom* mig presentera dagens musikupptäckt och stämningsväckare: Koop!

Sätter på Waltz with Koop - Alternative takes och plötsligt är mitt hem ett café. Espresso house på den tiden det var ett café, inte en kedja. När man satt i soliga fönstret med Nicolas och tittade ut över Vasagatans strömmande folk. "Vi ses i soliga fönstret om en kvart". Slick trip hop jazz och jag känner hur doften av skummad mjölk och espresso vaknar i mitt doftminne.

Det var alltid sol i soliga fönstret. Även när det regnade. Utanför fönstret passerade vackra människor och stånkande spårvagnar stånkade i takt med espressomaskinens pistong. Lyckat! Mysigt! Vi skapar en kejda!

NEeejjj..... ... ..

Nuförtiden får jag något panikartat i ögonen när jag besöker den större hålan jag bodde i för en massa år sedan där butikerna hette "tolvan" eller "Olssons skor" och istället möts av slicktriphopens espresso house, lindex och kapp ahl. Utsmetning.

Varför blir unika ställen kedjor? Unikheten försvinner och blir en utsmetad massproduktion. En H&M i varje hörn istället för klädbutiker med individuellt utbud. Thank you lord för att jag bor i en storstad där små icke-kedjade butiker och caféer fortfarande kan klara sig.

Tar på mig min gamla second handklänning, höjer volymen och vandrar omkring i mitt loungiga caféhem och preppar dagens kärringfika: bullar, kakor och tåta. Tyvärr massproducerade. Smärtstillare och stenben gör att jag inte orkar egenproducera idag. En tåta. Det får räcka, mer kreativitet finns inte i Ozzys nerknarkade kropp.

Fast kanske, om jag har tur, lyckas Koop inspirera mig till att slänga ihop en drömtåta. Jag har på känn att de kanske gör det. Lyckas.

---------------

* Fornsvensk kasusform som numera i princip endast finns kvar i ordet låtom!7 kommentarer:

Ö-Helena sa...

Du vet kanske att Koop nästan alltid är klädda i klänningar på scen? Det tycker jag är ytterligare ett plus i kanten!

Ozzy sa...

Fränt! Killar i klänning/kjol är hett som fan!

Stellan sa...

Uschäckta om ja e trökig, men Espresso House såg dagens ljus i Lund, etablerade flera stycken fik där, sedan i Malmö och Helsingborg och sedan köpte man några stycken stan där du bor.

Så det var per definition en kedja redan då. Men på den tiden tyckte ägarna, som var ett gift par, att det var lite charmigt studentikost att ställena såg lite olika ut.

Nu är det kapitalister som styr mest, och då blir det slicktrickhiphop. Och svingod färskpressad apelsinjuice.

Stellan-Brollan sa...

Och grattis för fasiken! De glömmmde ja!

GRAAAATTTTIIIISS!

hurra
hurra
hurra
hurra

nu ska jag äta djupfryst paj. hejdå.

Charlie sa...

oook. Jag borde säga Grattis för alla gör det?
För att du fyller år antar jag?

Anywho! Koop är ju klockrena, tack för tipset och helt makabert att hitta något så tidsenligt och atmosfäriskt.

vickan sa...

Koop e sjukt bra! Bra att du hittat dem! kram!

Ozzy sa...

Broll - Jaha där rök den illusionen :O) Tack för grattiset!

Charlie - Fänk you! Ja, fyllde. Och varsågod. Idag fick du nytt musiktips också.

Vickan - Ja! Förresten så saknar vi dig också, läste i din blogg att du längtar efter dina fett bra och sampspelta improvänner :OD