torsdag, december 18, 2008

Ozzy fastnar i genusträsket

Julklapparna tog 45 minuter att köpa. Gött!!!! Hade gått ännu fortare om inte kortet visat sig vara tomt på pengar när jag kom till kassan på BR. När jag sedan kom tillbaka med cash gick kön genom hela affären, och Ozzy fick ångest. Men ack vilken snabb och rask personal de hava!

Mitt i julklappsfunderingarna drabbades jag av genusångest, eftersom minsta syskonbarnet, aka Lilla Larsson, hamnat i prinsessperioden. Vi äro många, både flickor och pojkar, som genomgått denna period. Men genusmedveten som jag är så vill jag ju inte bidra till att skapa "flickor måste vara söta"-tankar hos folk, och framförallt inte hos Lilla Larsson. Så... jag köper... vad då? Hon vill ju bara ha prinsessgrejor. Ok hon kanske vill ha fler saker, men inget som den frånvarande fastern känner till. Ringer Marina som får agera genuscoach för dagen. Hon hävdar att om man förbjuder prinsessperioden så kommer det rosa fluffet i barnet revoltera och bli etter värre. Japp! Det argumentet köper jag! Kanske mest för att jag inte är sugen på att ge barnet ett vapen, som verkar vara enda alternativet om man är en fattiglapp som jag.

Jag är förtappad och ett offer för min samtid. Något som inte minst visar sig i folks kommentarer om att jag "hittat min stil". Jag har de senaste åren nämligen mer och mer böjt mig för femininiteten, köpt skor med klack, lockar håret och går omkring i klänning. "Det är så sjukt fint när du har sådär röda läppar!" säger kompisarna, och grabbarna på Whitesnakekonserten blinkar och försöker snika åt sig kroppskontakt. Jag får helt klart mer positiv uppmärksamhet när jag bär håret långt, sminkar mig och klär mig som en 50-talspinuppa. And I like it. And I hate it. Jag skulle så mycket vilja få lika många positiva kommentarer när jag klipper mig kort och går omkring osminkad. Då är jag ju faktiskt mer jag. Det är sån jag är. Allt annat är yttre bländverk. Ja, det är snyggt, men hade inte 50-talet funnits hade jag inte klätt mig såhär.

Tänk vad en liten julklapp kan väcka för tankar.


4 kommentarer:

Stellan-Brollan sa...

Jag måste nog säga att jag ändå är rätt nöjd med Lilla Larsson i detta avseendet. Hon kan vara en riktig tomboy när hon sätter den sidan till, älskar att klättra och hoppa och sånt. Gärna i prinsessklänning och det tycker jag är helt ok.

Anonym sa...

I hear you sister! Jag har köpt nåt till min brors lilla L som är så rosa och glittrigt och prinsessigt att jag knappt förstår vad det är. Men precis som lilla Larsson så öser hon omkring med tiara och trollspö i lerpölarna, så det känns helt okej ;)

/Tant J

Anonym sa...

Precis så vill jag att det ska vara. Då är det ok att glittra om man nu vill. å vara rosa om man nu föredrar detta. Det är målet jag har för min lilla dotter, att om hon fastnar i prinsessträsket att hon då oxå kan leva ut Ronjan i henne samtidigt...tror inte på förbud.
bästaste kompisen M

Ozzy sa...

Instämmer till fullo. Hurra för genusblandning! Eller vad man nu ska kalla det.