onsdag, oktober 15, 2008

Tänkte'nte på deee

Man blir lite knäpp av att jobba som lärare. Just nu har jag tvångstankar om stavning. Jag känner ett obändigt behov av att syfta fel!

Jag vill skriva "i stort sätt" som i "det är i stort sätt det enda man kan hävda".
Jag vill skriva "oavsätt". "Detta är ett faktum, oavsätt vad X hävdar."
Jag vill sär skriva. Bara för att.
Jag vill använda otroligt avancerade ord utan att veta vad de betyder. Merkantilismen avskaffades! Vad är merkantilism? Förklara! Öööö... pengar och sånt.

Hallego. Söta elever.

Under min praktik har det slagit mig more then ever att eleverna lär sig rapa upp fakta, framförallt i historia. De lär sig utantill så att de kan rapa upp orsaker till industriella revolutionen. Och om man som lärare då frågar "men varför är just detta en orsak till industriella revolutionen, är det inte själva revolutionen i sig?" så blir de tysta. Som Peter Dalle sa i Lorry, "tänkte inte på det". De vill kunna svara rätt så de kan få ett mvg och sova gott om natten. Och så kommer jag, den sadistiska läraren och tvingar dem att tänka efter.

Vad besvärlig jag är.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej du gör helt rätt.

Stellan sa...

Klart du gör, men jag kommer ofrivilligt att tänka på min gymnasieklasskompis Krille, som var hypernervös för våra enskilda muntliga historieförhör. Han hade lärt sig enormt långa stycken från boken utantill. Han hade ingen aning om vad där stod, men han kunde!

No shit, liksom.

Anonym sa...

kommer det som en överraskning att man matade in fakta exakt så som det stor i boken??? mooahahah
Minns man nåt nu? NÄ
//Cicci