måndag, september 01, 2008

MItt fantastiska liv goes green

Den gröna vågen haver drabbat Mitt fantastiska liv, och därför kan jag inte låta bli att dela med mig av veckans miljötips. Vissa är "note to self", vissa är skämspåmig/skämspådig, vissa är saker jag faktiskt gör.

...........................

(Och för er som hatar äppelkäcka tips vill jag poängtera att Mitt fantastiska liv har en komisk twist. Tipsen innehåller därför även viss humor, för att locka även den mest miljöbovige läsaren.) (Och tycker du ändå att detta inlägg suger så håll ut, snart kommer ett inlägg om att börja ny klass och känna sig som en ettagluttare trots att man är 36 år gammal.)

.........................

TATTARAAAAAAAAAAAAAAA Ozzys miljöhörna presenterar... Små enkla tipsåtrix som gör att vi slipper att få Gustavorkaner i Sverige! (kanske om vi har tur)

1) Köp koncentrat istället för utspätt. Mindre volym = mindre frakt = mindre utsläpp. (Själv har jag precis släpat hem en liter utspädd nyponsoppa. Skäms!)

2) Maskiner som gör saker åt dig med ström är bajs. Hallå, orkar du inte röra tandborsten fram och tillbaka själv? Hallå, orkar du inte dra rakhyveln över fejset/armhålan/bikinilinjen/whatever själv? Det blir dessutom bättre resultat! Hallå, ORKAR DU INTE ÖPPNA DÖRREN SJÄLV?!?!?! Det sistnämnda är helt absurt. Att trycka på en knapp och vänta på att dörren ska öppnas istället för att öppna den med hjälp av musklerna och bränna en kcalori. Dörröppnaren är för folk som inte KAN öppna själva.

(Saker med ström... Räknas elvisp? Måste man vispa grädden med musklerna? Kanske skulle prova... Min mor vispar alltid för hand för hon "orkar inte släpa fram elvispen". Man kanske kan vända på lättjan och tänka så istället. Och om man vispar för hand får man ju faktiskt bara EN visp att diska istället för två? Plus att man bränner en eller annan av kcalorier som man kommer knö i sig när man vispat klart grädden.)

3) Köp dricka i tunna sladdriga platsflaskor istället för glas. Men glas återvinns ju! ylar du. Ja, men först måste man göra rent glaset. Med kemikalier. Sen måste man hacka sönder glaset. SEN kan man göra nytt glas. Lång process = bajs i naturen!
(Tur att jag inte gillar dricka.)

4) Köp inte colgate tandkräm! Köp inte någon tandkräm som innehåller triclosan, för triclosan är riktigt bajsigt för naturen.
(Jag stopper inte nervgift i munnen. Denna regel följer jag faktiskt!)

5) Krydda inte med aromat. Det är nervgift i det.
(Men det är ju så gott!)

Och sist men inte minst, den viktigaste, men också den tyngsta regeln.

6) Sluta åka flygplan.
(Jag har inte flugit sen tidigt millenium, hejja mig. Och hejja tåg.)

.....................

Dagens fråga lyder: Vad gör DU för att minska ditt dåliga miljösamvete? Sopsorterar? Skänker pengar till WWF? Gimme tipsåtrix!


11 kommentarer:

Anonym sa...

Hjälp! Nu mår jag dåligt. Måste vara nervgiftet jag fått i mig via tandkräm. Vad ska jag köpa för någon sort då?
Rattle-P

Ozzy sa...

Pepsodent tixempel

Anonym sa...

Nervgift :S bläk! Sen finns ju det där bakteriedödande medlen oxå, i tandkräm och i sån där tandskölj. Allt för att få bättre andedräkt, som man ändå får om man håller tänderna rena med vanlig tandborstning :I. Min pappa är livrädd för grillkrydda nuför tiden för det är beroendeframkallande ämnen i det. (Påpekar lite i förbifarten att han är rökare fniss host)/Sara

Anonym sa...

Puh! Ska genast köpa pepsodent då. Mina egna tipsåtrix är följande: Åk tåg/buss/spårvagn/cykel när du kan och bil bara i absoluta nödfall. Å tänk på att det är bättre att köpa svenska ickekravodlade närodlade grönsaker samt frukt än tex morötter som odlats i nederländerna och fraktats hit. Eller odla själv.
Rattle-P

sopelisop sa...

Köper Fair Trade eller KRAV-kaffe. Känns lite präktigt.

Anonym sa...

Jättebra att du köper KRAV och fair trade men det är ju samtidigt det man måste tvätta bort; präktighetsstämpeln i kravmärkt och fairtradat och mycket mer(cykelhjälm, fleecetröja, hemmamålade köksstolar). Lokalodlat är visserligen lite svårt att köpa i norrland där inget växer men måste de nödvändigtvis ta långtradare till allt när det ändå går tåg ända upp? Folk fokuserar för mycket på pengar för att inse att när jorden tagit slut så finns det ändå inget att köpa för de där miljarderna de är så stolta över att ha sparat.... /(Lena

Anonym sa...

när jag köper mat så är det ofta dyrt med ekologiskt. då tänker jag hur mycket extra det kan tänkas bli i månaden. 100-200 kronor? Då får det vara som en skatt eller som ett bättre (?) sätt än att skänka pengar till organisation. Gäller särskilt för bananer och kaffe och sånt där de som odlar måste ha gifterna på kroppen.
Ät mindre kött. Det är skitsvårt. Jag vill övergå till mer vegetariskt men de är ju inte gott. Skulle behöva en liten klubb där man peppar varandra och ger nya vegorecept eller så.
Det är konstigt att jag kan tycka att det är så fruktansvärt med djuruppfödningen och ändå trycka i mig det sedan.

Matilda sa...

som nybliven mamma är tygblöjor bra( har köpt det men är dock latmask allt som oftast så det blir dom där asdyra äckel engångsblöjorna i allafall.. Amma så länge som går, mycket miljövänligt..och gör sen egen barnmat.. vi använder inte mycket köpebarnmat.. men vi har ändå ett berg av barnmamtsburkar..fruktansvärt!! PROMENERA! tjo

Matilda sa...

som nybliven mamma är tygblöjor bra( har köpt det men är dock latmask allt som oftast så det blir dom där asdyra äckel engångsblöjorna i allafall.. Amma så länge som går, mycket miljövänligt..och gör sen egen barnmat.. vi använder inte mycket köpebarnmat.. men vi har ändå ett berg av barnmamtsburkar..fruktansvärt!! PROMENERA! tjo

Ozzy sa...

Åh, egen barnmat, hejja! Tygblöjor fattar jag faktiskt att man inte orkar hålla på med jämt, för det är ju inte EN blöja om dan direkt som går åt....

Förresten så hittade jag Paris-klippboken nu när jag flyttpackade. Fan vad jag skrattade när jag läste! Lafayettegrisen, Winnie l'Ourson, killdiagrammen... Oh my god. Och att jag tuggade banan så jävla hårt! Hahahaha....

Cecilia N sa...

Vi hade i stort sett tygblöjor hela tiden till båda barnen. Fast sonen vaknade när han kissade om natten så då fick det bli slängblöjor då då, för allas trevnad. Sen om man for iväg och inte hade möjlighet att tvätta.

Nu är det groteskt länge sen ...

Istället köper vi krav och FT-kaffe och bananer och rätt ofta kravmjölk. Men jag vet inte om det är nån större skillnad för en norrländsk kravko och utankravko.

Köttet släpar maken hem från skogen.

Den dagen något annat märke kan producera tandkräm med colgatesmak (eller colgate tandkräm utan detdärsominteärbra) så är jag beredd att byta. All annan smak är äcklig på tandkräm!

Antagligen borde man sätta den där "ej reklam"-lappen på lådan ...