tisdag, juni 17, 2008

En hab.ass dilemma

Började nytt sommarjobb idag och drabbades av instant skrivinspiration.

................

Att jobba med handikappade är så otroligt komplext och fyllt av svåra ställningstaganden och val. Dessa människor är vuxna personer, och tanken är att de själva ska få bestämma och styra över sina liv. Samtidigt behöver de hjälp och stöd för att kunna fungera i samhället. Får inte en människa hjälp med att sköta sin hygien exempelvis, så blir hon/han utstött ur samhället för att hon luktar illa. Och en handikappad människa kanske inte alltid förstår varför. Därför måste vi i personalen hjälpa och uppmuntra.

Men...

den här personen kanske vill vara smutsig?

Någon annan älskar sötsaker, och fick han/hon själv välja så skulle kosten enbart bestå av gelehallon och chips. Och dricka cola. Och personen skulle bli tjockare och tjockare, och slutligen troligen dö av fetma. Så vi i personalen försöker hjälpa personen att låta bli sötsaker, att låta bli att stoppa kundvagnen full av delicatobollar, chipspåsar och saftflaskor. Och vi försöker få dem att stoppa ner morötter, som de kanske inte ens gillar, i vagnen istället. För så gör man ju när man är en gottegris men måste gå ner i vikt. Äter grönsaker istället, fast man hellre vill snaska. Men den handikappade måste ju få unna sig något ibland också! Men när? Och hur? Och tar den en glass så vill den sen ha tuuusen!

Fast det här är väl egentligen enkla, vardagliga val. Men vad gör man när en handikappad man vill köpa lösbröst och klä sig i kvinnokläder? Klart att han borde få göra det, han är ju vuxen och ska få bestämma själv, vi i personalen är ju bara ett stöd! Givet! Låt honom köpa högklackat och gå omkring med tuttar om det får honom att må bra! Men... han är ju redan väldigt annorlunda och blir uttittad på byn. Om han skulle få gå klädd som kvinna skulle han bli byfånen på nolltid, och kanske råka illa ut. Få stryk. Bli retad. Och hur bra skulle han må då? Och är det inte då personalens fel att han åkt på stryk? För vi lät honom klä sig som kvinna?

Men ändå... ska han inte få välja det själv? Eller... förstår han inte bättre? Eller...?


Inga kommentarer: